Vinkatten – Hitta bästa vinet

Vita Viner, Torrt, Friskt & Fruktigt

Leth Grüner Veltliner (2011) 4200

Medelbetyg

9.1

Österrike, Niederösterreich, Wagram, 12.00%
Grüner veltliner.
Torr, ungdomlig, aningen kryddig smak med inslag av päron, honung, kiwi och lime.  Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk, skaldjur eller kyckling. 
  • Flaska, Skruvkapsyl 750 ml 79.00 kr
Betyg 9.1 av 10 baserat på 8 recensioner.

Visa vinet på systembolaget.se »

Visa alla butiker som säljer vinet »

Tasteline

Tasteline (Viktat betyg: 8 av 10)

Syrligt, finstämt och elegant med en trevlig mix av lime, krita och färska örter. Här bjuds god koncentration och balans till riktigt bra pris. Därtill med liten spritsighet som livar upp. Vinet har många användningsområden, både med och utan mat. Druvorna kommer från distriktet Donauland i regionen Niederösterreich vars gynnsamma klimat bidrar till vinernas härliga fräschör. Den karaktäristiska lössjorden ger en mineralig prägel. Druvan grüner veltliner är Österrikes nationaldruva och är innehållet i många av landets bästa vita viner. Familjen Leth producerar sina viner i Wagram, ett område beläget i närheten av Wien. Man har anlagt ett vinmuseum där man odlar dryga hundrafemtio olika druvor, många av dem lokala sorter som genom åren hamnat i skymundan. Vita viner är familjens fokus om än ökar produktionen av rött, numera uppgår den till en fjärdedel av den totala framställningen. Zweigelt, pinot noir och cabernet sauvignon används framförallt. Husets vita viner domineras av grüner veltliner, riesling, sauvignon blanc, weissburgunder, chardonnay och gelber muskateller.
2012-03-27

Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladet (Viktat betyg: 8 av 10)

Modern österrikare med mjuka toner av mandarin och päronkompott till en kryddig eftersmak. Smakar bra till en fiskgryta.
2012-01-13

Allt om Mat

Allt om Mat (Viktat betyg: 10 av 10)

Friskt, fräscht med drag av gröna päron och lätt krydda. Aptitretande. Gott till exempelvis grillad grön sparris med smörvinägrett.

Allt om Mat

Allt om Mat (Viktat betyg: 10 av 10)

Utmärkt balanserat och gott, med toner av gula äpplen och vitpeppar.

Allt om Mat

Allt om Mat (Viktat betyg: 10 av 10)

Distinkt och karaktärsfullt med balans, frisk syra och mineraler. Gott till: Fisk- och räksoppa med liten osttoast.

Dagens Industri

Dagens Industri (Viktat betyg: 9 av 10)

Lätt vitpepparton, bra syra, karaktär och längd
2009-01-14

Vinklubben

Vinklubben (Viktat betyg: 10 av 10)

Ett österrikiskt höjdarvin till bra pris gjort på modedruvan grüner veltliner. Rent och friskt, med fruktig smak och med inslag av gula äpplen, tropisk frukt, peppar och citrus. Ett vin som, främst tack vare sin pepprighet, passar till många matträtter. Till exempel fisksoppa, ungsbakad kyckling eller skaldjur.
2007-04-06

Dagens Nyheter

Dagens Nyheter (Viktat betyg: 8 av 10)

Grüner veltliner är en österrikisk specialitet. Precis som rieslingdruvan har den en förmåga att spegla den jord den vuxit i, alltid med en pregnant fruktsyra och en örtighet som påminner om nymald vitpeppar och gör användningsområdet ovanligt mångsidigt. Lika bra till wienerschnitzel som till rökt lax.
2009-10-11

Bästa vinerna från Niederösterreich, Wagram

9.1Leth Grüner Veltliner 4200 (8)79:-